22 lutego 2013

Grill me, czyli sałatka z grillowanymi warzywami i krewetkami.



           Jeśli lubicie, kiedy w waszej kuchni nie tylko znakomicie pachnie, ale gdy możecie przyglądać się niesamowitym barwom na waszych talerzach, to ten przepis jest właśnie dla was!
         Od dłuższego czasu Filip lamentował, żebym zrobiła mu "pyszną sałatkę, którą zajadał się na sylwestrze". Nie mogłam dłużej opierać się jego prośbom, tym bardziej, że swoim gadaniem sam narobił mi na nią ochotę. Przepis na sałatkę nie jest skomplikowany, aczkolwiek dla niektórych może okazać się dosyć czasochłonny, ponieważ jeżeli zdecydujecie się na skorzystanie z naszego przepisu, będziecie musieli nastawić się na wielokrotne girllowanie. Chyba, że macie jakąś świetną, dużą patelnię, która znacznie ułatwi wam tę czynność. My niestety nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ów sprzętu, dlatego też musieliśmy podzielić nasze grillowanie na cztery tury. Warto jednak zagospodarować trochę czasu na wykonanie tego przepisu, ponieważ chyba każdy, kto kiedykolwiek miał tę sałatkę w ustach, zapragnął spróbować jej jeszcze raz. Filip nie jest zatem jedyną osobą, która mnie o to prosi.


Składniki:
- Nieduża miska rucoli
- 250 g suszonych pomidorów
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka 
- 50 g parmezanu
- 1 opakowanie mozzarelli (mogą to być np. kulki, jak w naszym przypadku, ale niekoniecznie)
- małe opakowanie krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Rucolę umieszczamy w misce, w której zamierzamy podać naszą sałatkę. Kroimy bakłażan, cukinię i paprykę w dość cienkie plastry, a następnie grillujemy każde warzywo. Chociaż z reguły grilluje się na suchej patelni, dodaliśmy łyżkę oliwy, którą "roztarliśmy" równomiernie w celu pozbycia się płynnego efektu na patelni. Kiedy nasze warzywa będą już gotowe (czyli lekko zarumienione i miękkie), kroimy każde z nich na niewielkie prostokąty i dodajemy wszystko do miski z rucolą. Następnie zabieramy się za grillowanie krewetek. Czynność ta nie powinna trwać dużej niż 12 minut, ponieważ jeśli zbyt długo pozostawimy krewetki na patelni staną się gumowate. Kiedy będą już gotowe odcinamy im ogonki i kroimy każdą z nich jeszcze na pół. Dodajemy je do naszej miski. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy je na niewielkie prostokąty, tak jak w przypadku bakłażana, cukinii i papryki. Wrzucamy kulki mozzarelli (można je porwać na mniejsze kawałki, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużego formatu swojego jedzenia ;)). Dodajemy oliwę, przyprawę do grilla, parmezan, sól i pieprz. Całość mieszamy. Oczywiście ilość przypraw zależy indywidualnie od każdego, więc podane przez nas proporcje można potraktować z przymrożeniem oka. 

          Sałatka najlepiej smakuje z zapiekankami z ciemnego pieczywa, posmarowanymi serkiem "Philadelphia".  Smacznego! 
 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...